top of page

Tratament Varice

Boala varicoasa

Boala varicoasa [sau varicele] reprezinta o afectiune cronica caracterizata prin dilatatia sinuoasa permanenta a venelor membrului inferior. Boala este urmarea unor leziuni parietale venoase, rezultate din modificarile degenerative ale tesutului conjunctiv, determinand pierderea elasticitatii vasului.


Sistemul venos de la membrele inferioare are o componenta superficiala si una profunda. Sistemul superficial este reprezentat de safena interna si safena externa. Safena interna se varsa in vena femurala, safena externa in vena poplitee. Intre cele doua safene exista anastomoze la nivelul gambei. Intre venele superficiale si cele profunde exista anastomoze prin venele perforante si venele comunicante.


Pentru a asigura o circulatie unidirectionala ambele sisteme sunt prevazute cu un aparat valvular dispus in lungul venelor, in locul de varsare in venele profunde si la nivelul comunicantelor. Atunci cand aparatul valvular devine incompetent, o oarecare cantitate din sangele din sistemul venos profund refuleaza in sistemul superficial, ducand astfel la cresterea presiunii venoase. Sangele devine stagnant si duce in timp la dilatatia venelor afectate. Acesti factori determinanti sunt favorizati de ortostatism prelungit, efort de presa abdominala excesiv, carenta de vitamine, umiditate, caldura, stari fiziologice cum ar fi sarcina. Mai frecvent sunt afectate femeile, tulburarile hormonale fiind incriminate. 


Manifestari clinice: senzatie de picior greu, tensiune neplacuta in gambe, jena in molet in special dupa ortostatism prelungit, dupa efort, frig sau umezeala. In faze mai avansate apare greutatea in molet, durerea, prurit al tegumentelor din zona, edemul, dermita, in faza complicatiilor aparind ulcerul trofic. Dilatatiile venoase avanseaza treptat capatand aspect serpuitor, neregulut, sacciform afectand estetic si functional intregul membru.


Boala varicoasa evolueaza continuu spre aparitia complicatiilor: tomboza sau tromboflebita superficiala, periflebita, traumatisme ce se pot solda cu hemoragii sau hematoame, insuficienta venoasa cronica ce culmineaza cu aparitia ulcerului trofic de gamba, care are o evolutie cronica fiind rebel la tratament.


Tratamentul curativ este complex incluzind tratamentul chirurgical cu LASER si scleroterapia, tinand cont de indicatie, faza evolutiva a bolii, particularitatile fiecarui pacient. Eficienta sa este majora atunci cand pe langa tehnicile si materialele moderne utilizate, pacientul se adreseaza inr-un stadiu optim. In cazuri avansate practicand microincizii transversale, care in timp de cateva luni devin invizibile, efectul curativ si estetic este foarte bun.


Externarea se face in aceiasi zi, la cateva ore dupa interventie.

bottom of page