top of page

Mastopexia

Mastopexia reda forma sanilor prin excizia excesului de piele si repozitionarea glandei mamare. Odata cu mastopexia se poate reduce si mărimea areolei mamare, partea mai închisă la culoare ce înconjoară mamelonul.

Dacă sânii dumneavoastră au dimensiuni mici şi şi-au pierdut din volum, implantele mamare în combinaţie cu mastopexia le pot creşte fermitatea şi dimensiunile. Factori cum ar fi sarcina, alăptatul, forţa gravitaţiei îşi lasă amprenta asupra sânilor femeilor. Cum pielea îşi pierde din elasticitate, sânii îşi pierd forma şi fermitatea, lăsându-se.


Tipuri de operatii

Operatia de mastopexie consta in redarea aspectului si volumului normal al sanilor cazuti. Aceasta se realizeaza prin ridicarea lor, si, in anumite cazuri in care este necesar, ridicarea se asociaza cu introducerea unui implant.

Exista mai multe tipuri de operatii de mastopexie, in functie de gradul de ptoza al sanilor (cat de mult este lasat sanul), toate insa implica incizii, mai lungi sau mai scurte, prin care se elimina pielea in exces. 

Mastopexia periareolara este indicata pentru sanii cei mai putin ptozati, iar incizia se face doar in jurul areolei; prin aceasta procedurta sanii se ridica foarte putin (cca 2 cm maxim) si este rar efectuata singura, ca atare; cel mai frecvent se asociaza cu introducerea unui implant; 

Mastopexia cu cicatrice verticala este operatia care se efectueaza astazi cel mai frecvent in lume, este indicata pentru majoritatea cazurilor de ptoza medie-severa; cicatricea rezultata este in jurul areolui, continuata cu una verticala pana aproape de santul inframamar; se poate efectua singura (in cazul in care glanda mamara are suficient volum) sau poate fi asociata cu introducerea unui implant siliconic; 

Mastopexia cu cicatrice in ancora este indicata pentru cazurile severe de ptoza mamara; cicatricea rezultata este in jurul areolei, continuata cu una verticala pana in santul inframamar si inca una orizontala in sant, mai lunga sau mai scurta, in functie de cantitatea de piele in exces; se poate asocia, de asemenea, cu introducerea unui implant siliconic. 

Mastopexie si augmentare (ridicarea sanului si marire in acelasi timp), cand se utilizeaza un implant siliconic pentru restaurarea volumului, cantitatea de piele care se scoate este mai mica, implantul umpland partial invelisul format din piele. Uneori, in cazurile cu ptoza mica, simpla introducere a implantului poate ridica suficient sanul, astfel incat nu mai este nevoie de incizii suplimentare. De obicei, implantul se introduce sub muschi, intrucat introducerea lui sub glanda va duce la lasarea sanului in timp. Se utilizeaza, din acelasi motiv, implante nu prea mari care sa impiedice lasarea pielii in timp (avand in vedere faptul ca de obicei pacientele care se prezinta pentru operatia de ridicare a sanilor au o piele cu elasticitate scazuta, fapt dovedit de prezenta vergeturilor, deci care are tendinta sa se lase in timp daca se utilizeaza implante mari). Operatia este considerata a fi una dintre cele mai dificile operatii de mamoplastie si asociaza riscurile crescute ale operatiei de mastopexie (pe de o parte) cu ale celei de marire a sanilor (pe de alta parte), fiind practic doua operatii asociate intr-una singura. Operatia este tehnic dificila din cauza ca este greu de apreciat dimensiunea implantului ce urmeaza a fi utilizat, si este dificil de prevazut rezultatul postoperator. Unii chirurgi nu efectueaza cele doua operatii intr-una singura, ci le separa intre ele, efectuandu-le la cateva luni departare intre ele (3-6 luni); astfel, ei efectueaza fie operatia de ridicare intai, si abia apoi introduc implantul, fie invers, introduc initial implantul si la cateva luni efectueaza ridicarea. Dezavantajul acestei tehnici este ca pacienta va fi supusa la 2 operatii, iar intre cele doua interventii, aspectul sanilor va fi destul de neplacut.


Planificarea operaţiei

În timpul primei consultaţii, este important să discutaţi sincer cu chirurgul aşteptările dumneavoastră şi să-i luaţi în considerare părerea. Fiecare pacientă şi, la fel, fiecare chirurg are o părere proprie despre mărimea şi forma dorită a sânilor. Noi vă vom examina şi măsura sânii, vom discuta problemele ce ar putea afecta procedura (cum ar fi vârsta dumneavoastră, marimea şi forma sânilor, textura pielii) şi dacă este utila sau nu aplicarea in aceeasi sedinta şi a unui implant. Vom discuta unde vor fi poziţionate areolele mamare şi mameloanele. Acestea vor fi mutate mai sus în timpul intervenţiei şi vor fi aproximativ egal poziţionate în funcţie de linia dintre sâni.


Indicatii preoperatorii

  • Trebuie sa spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare, alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va recomanda mamografie sau ecografie mamara; analizele uzuale, consult cardiologic, Rx pulmonar.

  • Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.

  • De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.

  • Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie, deoarece poate intarzia vindecarea;

  • Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.

  • Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.

  • Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.

  • Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.

  • In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanita pana dupa vindecarea completa.


Riscurile si complicatiile operatiei

În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza partilor moi), pot aparea unele complicatii specifice acestui gen de operatii:

  • asimetria mamara, forma inestetica a sanilor,

  • faldurile sau plicaturile pe implant,

  • spargerea sau ruptura implantului,

  • seromul (prezenta de lichid in jurul implantului),

  • imbatranirea tesuturilor si ptoza mamara,

  • contractura musculara,

  • cicatrici vicioase (anormale),

  • scaderea/disparitia sensibilitatii la nivelul mamelonului,

  • malpozitionarea implantului.


Operaţia

Mastopexia durează între 2-4 ore in functie de complexitatea cazului. Tehnicile variază, dar procedura cea mai des folosită implică o incizie în formă de ancoră ce urmează forma naturală a sânilor. Incizia defineşte aria în care pielea sânilor va fi îndepărtată şi noua locaţie a mamelonului. După ce pielea în exces va fi îndepărtată, mamelonul şi areola mamară sunt ridicate în noua poziţie. Pielea ce înconjoară areola este adusă şi tăiată până când se atinge forma dorită. 

Suturile sunt de obicei localizate în jurul areolei, urmând o linie verticală care se întinde începând cu zona areolei şi terminându-se cu pliul santului inframamar.

În cazul pacientelor care au sânii mici şi o lăsare minimă a acestora, procedura cuprinde mai puţine incizii, de dimensiuni mai mici. O astfel de procedură la care inciziile circulare sunt efectuate în jurul areolei mamare, pielea fiind îndepărtată tot în secţiuni circulare.

Dacă vi se inserează şi un implant, acesta va fi plasat într-un „buzunar” direct sub ţesutul mamar sau mai în profunzime, sub muşchiul pectoral.

Plaga va fi suturata cu fire plasate la interior, iar tegumentul va beneficia de aplicarea catorva benzi de hartie speciala, ce favorizeaza obtinerea unor cicatrici fine, putin vizibile. Pacientul nu trebuie sa revina pentru scos fire! 

Uneori poate fi necesara plasarea unor tuburi de drenaj, exteriorizate pe partea laterala a trunchiului. Acestea vor fi scoase dupa 12-24 ore de la operatie.

Uneori poate aparea o usoara desensibilizare a mameloanelor şi a pielii sânilor, determinata de inflamarea de după operaţie. Aceasta se atenuează odata ce infalmaţia dispare în aproximativ 6–8 săptămâni. În unele cazuri, modificarea sensibilitatii poate dura un an sau chiar mai mult; rareori este permanentă.


Tratamentul si recuperarea postoperatorie

Spitalizarea postoperatorie este intre 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic si exista un disconfort, in special la implanturile pozitionate sub muschiul pectoral, dar acest lucru se rezolva prin administrarea de medicatie antialgica si miorelaxanta. Firele se scot dupa 12-14 zile de la operatie, urmand ca 6-8 saptamani sa purtam un sutien elastic (corset) bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. Evitati eforturile fizice intense in primele 3-4 saptamani. In privinta cicatricilor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla, iar dupa 9 luni–1 an ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare pe o perioada de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Ele nu vor disparea niciodata complet. Nu se recomanda expunerea la soare sau solar timp de 6 luni postoperator.


Concluzii

Este important de mentionat ca majoritatea pacientelor sunt foarte încântate de modificarile sânilor, iar dupa o perioada de o luna, prezenta implantelor nu mai reprezinta o problema.

Se recomanda controale periodice si mamografii de rutina la un san cu proteza si la femeile situate in grupa de varsta cu risc de cancer mamar.

De asemenea, se pot efectua ecografii mamare. Nu uitaţi că o mastopexie nu vă va păstra sânii fermi pentru totdeauna – efectele forţei gravitaţiei, sarcinii, alăptatului (acestea în cazul în care veţi rămâne din nou însărcinată), îmbătrânirea, fluctuaţiile de greutate îşi vor lăsa din nou, în timp, amprenta asupra acestora. Femeile care au şi implante în combinaţie cu mastopexia afirmă că rezultatele sunt de o mai lungă durată.

Satisfacţiile în urma unei mastopexii sunt mari, dacă înţelegeţi procedura în totalitate şi dacă aşteptările dumneavoastră sunt realiste.

bottom of page