top of page

Mamoreductie

Gigantomastie

Cresterea excesiva a glandei mamare la sexul frumos. De aceea, forma si volumul sanilor este foarte important in veata unei femei. Micsorarea sanilor (mamoplastia de reductie) poate rezolva problemele legate de sanii foarte mari si ptozati. Hipertrofia mamara (gigantomastia) poate provoca dureri la nivelul spatelui, gatului, deformari scheletale, probleme de respiratie si iritari ale pielii, dezamagire si o mare nemultumire la inoirea garderobei si in alegerea vestimentati. Aceste fenomene se reflecta negativ asupra psihicului femeii. Aceasta interventie chirurgicala are o istorie de mai bine de 6 decenii.

 

Ce paciente beneficiaza de mamoreductie?

Mamopexia de reductie se adreseaza femeilor cu sanii foarte mari si lasati. Nu exista nici o alta metoda sau un tratament medical care poate rezolva acesta problema medicala.

La consultatie este foarte important sa discutati cu chirurgul despre asteptarile dumneavoastra, fiindca fiecare individ are o viziune diferita in ce priveste marimea, forma sanilor si aspectul cicatricelor. Ar trebui sa discutati unde va fi pozitionata areola si mamelonul si sa fiti sigura ca intelegeti ce cicatrice va rezulta.

 

Riscurile operatiei

Toate interventiile chirurgicale implica si un risc, care necesita discutat amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist, inainte de operatie.

In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii sau hematoame care pot determina aparitia de cicatrice inestetice. Chiar si fara aceste complicatii, operatia lasa cicatrice ce pot fi observate si care sunt permanente. Vindecarea mai grea si cu cicatrice mai late apare de regula la fumatori.

 

Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care foarte rar sunt permanente. Procedura va poate lasa cu sani de dimensiuni usor diferite sau cu areolele pozitionate la nivele diferite. Deoarece procedura sectioneaza multe canale galactofore, in foarte rare situatii este posibila pierderea permanenta a posibilitatii de alaptare.

Mamoplastia de reductie nu este o operatie simpla, dar in mod normal este sigura daca este facuta de un chirurg plastician experimentat.

 

Indicatii preoperatorii

  • Trebuie sa spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare , alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va recomanda mamografie sau ecografie mamara; analizele uzuale, consult cardiologic, Rx pulmonar.

  • Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.

  • Este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, precum ibuprofenul si vitamina E cu 2 saptamani inainte de operatie.

  • De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.

  • Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;

  • Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.

  • Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.

  • Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.

  • Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.

  • In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.

 

Interventia chirurgicala

Micsorarea sanilor sau mamoreductia se face sub anestezie generala. Dureaza intre 3-4 ore, in functie de complexitatea cazului. Exista foarte multe tehnici, cea mai folosita procedura presupune o incizie in forma de ancora, urmarind conturul natural al sanului. Se excizeaza surplusul de tegument, mamelonul si areola fiind mutate mai sus dupa un desen prestabilit. De asemenea, se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral, se scoate excesul de tesut glandular si grasime si se fixeaza cu fire neresorbabile in noua pozitie. Se poate asocia lipoaspiratia pentru indepartarea tesutului adipos de la nivelul axilei. Va rezulta o cicatrice circulara in jurul areolei, o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in sant. Spitalizarea este de 1-2 zile, pacienta ramane internata in clinica pentru supravegere si tratament injectabil (antibiotic), perioada in care se lasa drenaj aspirativ.

 

Recuperarea postoperatorie

Extragerea firelor se face la 12-14 zile de la operatie in serie. Este obligatoriu sa purtati un sutien chirurgical timp de 6-8 saptamani. Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care de regula dispar in primele 1-2 luni. Repaus la locul de munca 1-2 saptamani si efortul fizic 4-6 saptamani.

Operatia in unele cazuri poate impiedica alaptarea in cadrul unei noi sarcini si va influenta negativ asupra cicatricelor. Recomandam evitarea expunerei la soare timp de un an, periada in care si cicatricile isi finalizeaza etapele de vindecare evitand pigmentarea. Avem tot interesul ca chirurg esthetician pentru a face cicatricele cat mai mici posibile si mai greu de sesizat. Din nefericire cicatricele la mastopexie sunt mari si permanente, dar pot fi mascate de sutien.

 

Concluzii

Prin aceasta operatie veti scapa de disconfortul fizic al sanilor mari, corpul va fi mai bine proportionat, iar hainele vi se vor potrivi mai bine si, cel mai important, veti scapa de complexe si stresul acumulat.

bottom of page