top of page

Lipofiling si Implant Facial

Lipofilingul facial este folosit in cadrul procesului de imbatranire. Pe langa modificarile care survin la nivelul pielii are loc si o scadere a volumului partilor moi (muschi si grasime). Astfel trebuie sa privim fata imbatranita ca pe un mar care initial a fost bine hidratat si frumos dar care tinut in soare si vant devine mai mic si cu coaja incretita. 


Lipofilingul facial

Transferul de grasime reprezinta o solutie de lunga durata pentru intinerirea faciala. Avand avantajul de a fi o interventie care nu presupune fire de sutura, anestezie generala, cu o perioada de recuperare scurta si cel mai important oferind un aspect natural, intinerit al fetei, lipofilling-ul este una dintre interventiile estetice cel mai des solicitate.

In procesul natural de imbatranire, colagenul din piele prezinta subtieri si rupturi, grasimea structurala de sub piele dispare sau aluneca datorita gravitatiei, astfel ca apar riduri, piele care atarna si depresiuni. Cu timpul, aspectul fetei este subtiat, cu proeminente osoase vizibile, obrajii sunt aplatizati, sub ochi apar cearcane sau/si pungi, colturile gurii sunt coborate, astfel ca intregul chip arata imbatranit, obosit, trist.

Lipofilling-ul (transferul de grasime) inlocuieste pierderea de grasime, restabileste conturul facial cu aspect tanar, sterge ridurile si cearcanele. Rezultatul este un chip natural, mai tanar, cu volumetria fetei restabilita.


Scopul interventiei

Una dintre cele mai bune solutii de a contribui la ameliorarea aspectului cosmetic al fetei, este transplantul de grasime. Prin acest procedeu se restabileste echilibrul intre volumul partilor moi si suprafata cutanata, aspectul fetei fiind mult imbunatatit. In aceeasi sedinta operatorie se poate injecta grasimea proprie la nivelul buzelor, pometilor, obrajilor, a santurilor mai adanci ce pleaca de la baza nasului si la nivelul liniilor “de suparare” ce apar la coltul gurii. Autotransplantul adipos (adipoimplant) devine astfel un adevarat adipolifting cu o intinerire potentiala de 5-10 ani.

Injectarea de grasime proprie incluzand celule STEM aduce un numar important de celule noi, cu potential regenerativ local. Pielea devine mai catifelata si ridurile fine se atenueaza. Creste elasticitatea pielii si aspectul general este de intinerire. Se restabileste astfel forma estetica usor triunghiulara, ce sugereaza o fata mai tanara cu un deceniu!

Pentru ca rezultatele tratamentului sa fie cat mai bune se recomanda ca volumul injectat sa fie relativ mic, grasimea sa fie asezata sub forma de mici perle de 1-2 mm in straturi pe diferite nivele, iar grasimea sa fie recoltata preferabil din regiunea superioara a abdomenului.


Indicatii preoperatorii

  • este foarte importanta micsorarea numarului de tigari sau chiar renuntarea la fumat cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat dupa minimum 2 saptamani dupa operatie;

  • evitati cu cel putin 10-14 zile inainte de operatie aspirina, ibuprofenul si vitamina E, sau a altor medicamente care pot influenţa coagularea sângelui, precum daca este posibil întreruperea tratamentului cu anticoncepţionale;

  • nu mancati si nu beti nimic cu aproximativ 8 ore inainte de operatie;

  • la femei, de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet zaharat, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;

  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

  • inainte de operatie se recomanda sa indepartati: fardurile de pe fata si bijuteriile.


Interventia chirurgicala

Operatia se efectueaza sub anestezie locala sau anestezie generala si dureaza intre 1 si 2 ore, in functie de complexitatea procedurii. Grasimea este recoltata sub anestezie locala s-au generala de la nivelul abdomenului de obicei, si dupa procesare este injectata la nivelul fetei. Se recomanda purtarea unui corset elastic asemanator ca dupa lipoaspiartie la zona donatoare. Pacienta/pacientul poate pleca acasa dupa cateva ore sau ramane sub supraveghere medicala la cei cu anestezie generala o zi in clinica. 


Recuperarea postoperatorie

Dupa operatie se poate ca pentru cateva zile locul injectarii sa fie usor tumefiat, uneori cu mici vanatai. Acestea se atenueaza si cu ajutorul compreselor reci si masajelor blande cu unguent antiinflamator. Uneori pot apare mici vanatai in punctele de injectare. Dupa externare va trebui sa faceti masaj bland al zonelor transplantate cu crema ce contine antibiotic tim de 7-10 zile. Timp de 2-3 zile dupa tratament poate persista un usor edem local, cu mici echimoze ce pot fi usor mascate prin fardare. Rezultatele se vad cand eventualele echimoze si edemul a disparut definitiv dupa 3-4 saptamani.


Complicatii

In afara de complicatiile comune oricarei interventii mici (hemoragii, hematoame, infectii, necroze) pot apare usoare asimetrii, microchiste oleaginoase rezultate din “topirea” grasimii, care sunt extrem de rare, deci putin probabile.

In cazul in care volumul injectat este prea mare sau exista particularitati circulatorii in regiunea transplantului care tin de structura biologica a pacientului (deci nu pot fi controlate), se poate intampla ca grasimea transplantata sa fie resorbita. Aceste cazuri sunt relativ rare.

Contraindicatia injectarii de grasime proprie poate apare la paciente cu: Foliculita, Herpes, Tratament anticoagulant, Sarcina in evolutie, Injectare prealabila de produsi necunoscuti, Asteptari nerealiste si cicatrici la nivelul buzelor.


Concluzii

Rezultatul final al procedurii poate fi apreciat la 6 saptamani dupa operatie, cand se considera procesul de revascularizare a grasimii incheiat. Deoarece volumul grasimii transplantate este limitat (conditie esentiala pentru supravietuirea ei) la 6 luni dupa prima sedinta se poate repeta procedura prin adaugarea de noi volume. Putem spune ca principiul de baza al autotransplantului de grasime este “mai putin inseamna de fapt mai mult”, deoarece daca incercam sa punem mai multa grasime in prima sedinta riscam ca aceasta sa nu fie bine vascularizata si sa fie rezorbita prin lichefiere. Este mai bine sa obtinem un volum final din 2 sau chiar 3 sedinte decat nimc intr-o singura sedinta. Grasimea este un material foarte bine tolerat pentru ca provine din organismul persoanei, la care se aplica disponibil in orice moment si care se comporta natural in timp, astfel daca persoana imbatraneste sau slabeste si grasimea transplantata se micsoreaza. Procedeul poate fi repetat de cate ori consideram ca este nevoie si este benefica prin aportul de noi celule STEM!

bottom of page