top of page

Implant mamar

Implante mamare, marirea sânilor, mamoplastia de augmentare

In ce consta mamoplastia?

Mamoplastia de augumentatie consta in marirea sanilor, prin introducerea unui implant dintr-un material gelatinos sau continand ser fiziologic, printr-o incizie mica, intr-un buzunar creat în spatele fiecarei glande mamare. Aceasta operatie are un impact psihologic major, ajutand multe femei sa dobandeasca o imagine mai buna despre propria persoana, prin aceasta contribuind la cresterea încredererii în sine. Marirea sanilor se adreseaza femeilor care considera ca sanii lor sunt prea mici, putand corecta reducerea de volum a sanilor dupa alaptare sau dupa o pierdere semnificativa in greutate. Cu ajutorul protezelor se mai poate rezolva o asimetrie mamara. In afara interventiei chirurgicale prin care se introduce un implant mamar, nu exista nici o alta metoda care sa creasca evident marimea si consistenta sanilor. Ea reflecta importanta sanilor pentru feminitate si grija pe care un chirurg estetician trebuie sa o acorde interventiei pe aceasta regiune anatomica.

 

Indicatiile operatiei de marire a sanilor

Preoperator, pacientele sunt foarte atent examinate de catre chirurg, luandu-se in calcul marimea si forma trunchiului, dimensiunile sanului, proiectia sa fata de torace, precum si forma, pozitia si dimensiunile areolei mamare, in vederea intelegerii cat mai corecte a problemelor existente obiectiv si a stabilirii strategiei chirurgicale necesare rezolvarii lor.

Acest tip de operatie se adreseaza femeilor cu sânii prea mici in comparatie cu trunchiul cu sanii moderat cazuti, situatie aparuta fie dupa nastere si alaptare, fie dupa o masiva pierdere în greutate, sau la femeile la care sânii nu au fost niciodata complet dezvoltati. 

Daca volumul mic este însotit si de ptoza mamara (sani lasati), intr-un grad ce nu poate fi corectat numai cu ajutorul implantelor mamare, excesul cutanat poate fi indepartat prin asocierea unei operatii de ridicarea sanilor, interventie care poate fi efectuata in acelas timp operator sau dupa cateva luni.

 

Despre proteze

Boala autoimuna este un termen general pentru a descrie un sistem imunitar care raspunde defensiv la substante care fac parte din propriul organism. Aceste probleme apar spontan, la populatia obisnuita. Teoria ca siliconul ar putea cauza boala autoimuna este gresita, aceasta fiind demonstrata de numeroase teste facute pe grupuri de femei cu implanturi. Studiile clinice au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre implanturile de silicon si dereglarile de tesut. Exista studii ce continua sa verifice aceste rezultate pe un grup mare de femei, in timp mai indelungat. Protezele sunt fie preumplute cu gel siliconic, fie sunt umplute intra-operator cu ser fiziologic.

Materialul din care sunt confectionate protezele este siliconul, material care datorita biocompatibilitatii sale este cel mai des folosit pentru implanturile medicale. In afara de confectionarea protezelor pentru san, siliconul are si alte intrebuintari in medicina.

 

Indicatii preoperatorii

 

  • Trebuie sa spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare, alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va recomanda mamografie sau ecografie mamara, analizele uzuale, consult cardiologie, Rx pulmonar.

  • Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.

  • De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.

  • Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;

  • Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.

  • Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.

  • Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.

  • Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.

  • In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.

 

Interventia chirurgicala

Marirea sanilor se face, de regula, sub anestezie generala si dureaza 1,5-2 ore. Incizia prin care se introduce proteza poate fi facuta la nivelul santului submamar, in interiorul areolei sau in axila. In privinta pozitionarii protezei fata de muschiul pectoral, ea poate fi pusa fie intre muschi si glanda mamara, fie sub muschiul pectoral.

 

Incizia

Incizia pe care noi o recomandam este situata la nivelul santului inframamar, pe o lungime de 4-5 cm la implantele cu gel si incizie de 2,5-3 cm la cele cu ser. Incercam obtinerea in final a unei incizii cat mai mici si mai putin vizibila.

Preferam aceasta localizare, deoarece accesul in spatiul retroglandular este direct, nu sunt interferente cu tesutul glandular si cicatricea este foarte putin vizibila. Se pot folosi incizii la nivelul areolei mamare, dar sunt mai putin recomandate, deoarece prin acest abord sunt sectionate atat canalele galactofore cat si glanda mamara. Astfel se creaza o posibilitate de contaminare bacteriana a implantului, crescand riscul aparitiei contractiei capsulare si in acelas timp modifica arhitectura glandei mamare, generand dificultati la interpretarea unei mamografii ulterioare. De asemenea abordul transareolar poate afecta alaptarea, prin sectionarea canalelor galactofore.

 

Pozitia Implantului

Implantul poate fi plasat în spatele sau în fata muschiului pectoral, care acopera coastele. In ultimii ani, noi introducem obligatoriu protezele cu ser sub muschi iar pe cele cu gel le introducem fie pre- fie retropectoral, in functie de aspectul initial al sanilor (calitatea tegumentului, gradul de ptoza mamara, grosimea glandei si a tesutului adipos). Avantajele si dezavantajele acestor alternative in privinta locului inciziei si pozitionarea protezei trebuie discutate amanuntit in cadrul consultului preoperator. Dupa operatie se lasa tuburi de dren pentru 24 de ore, pentru evitarea formarii de hematoame care favorizeaza aparitia capsulei.

Inca de la inceputul folosirii implantelor mamare pentru marirea sanilor, chirurgii plasticieni au cautat cea mai convenabila localizare a plasarii implantului, atat din punct de vedere estetic cat si al prevenirii eventualelor complicatii ulterioare. Cele mai folosite zone, considerate clasice, sunt cele retroglandulare si retropectorale.

 

Tratamentul si recuperarea postoperatorie

Spitalizarea postoperatorie este intre 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic si exista un disconfort, in special la implanturile pozitionate sub muschiul pectoral, dar acest lucru se rezolva prin administrarea de medicatie antialgica si miorelaxanta. Firele se scot dupa 12-14 zile de la operatie, urmand ca 6-8 saptamani sa purtam un sutien elastic (corset) bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. Evitati eforturile fizice intense in primele 3-4 saptamani. In privinta cicatricilor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla, iar dupa 9 luni–1 an ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare pe o perioada de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Ele nu vor disparea niciodata complet.

 

Care sunt riscurile operatiei?

În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza partilor moi) pot aparea unele complicatii specifice acestui gen de operatii:

  • asimetria mamara, forma inestetica a sanilor,

  • faldurile sau plicaturile pe implant,

  • spargerea sau ruptura implantului,

  • seromul (prezenta de lichid in jurul implantului),

  • imbatranirea tesuturilor si ptoza mamara.

 

Concluzii

Este important de mentionat ca majoritatea pacientelor sunt foarte încântate de modificarile sânilor, iar, dupa o perioada de o luna, prezenta implantelor nu mai reprezinta o problema.

Se recomanda controale periodice si mamografii de rutina la un san cu proteza si la femeile situate in grupa de varsta cu risc de cancer mamar. De asemenea, se pot efectua ecografii mamare.

Orice interventie secundara necesara pe un san care are un implant mamar trebuie facuta de un specialist in rezolvarea acestor probleme.

Portrait of female doctor choosing mamma

Poze Inainte si Dupa Operatie

3,500 - 5,500 €

elisabeta_sani.jpg

Elisabeta M.

Va multumesc domnule doctor Ivan Vatamanesku pentru cei mai frumosi sani !

103876090_3024502000937141_4967780729015

Sahar A.

Multumesc dl Ivan Vatamanesku pentru cele mai frumoase buze!

Recomand cu incredere cel mai profesionist doctor!

117338381_3175788669172000_3896330179636

Madalin G.

Multumesc inca o data bunului meu prieten Dr.

Ivan Vatamanesku

pentru ca are grija de fata mea

bottom of page