Ginecomastia
Ginecomastia este cresterea in volum a sanilor la barbati. Cresterea volumului glandei mamare in timpul pubertatii este temporara si dispare in cateva luni. Uneori problema persista, si daca nu dispare dupa o perioada indelungata putem vorbi despre ginecomastie. Cauzele ginecomastiei sunt multiple. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sani. Dezvoltarea sanilor la barbat poate avea grade variabile: de la discret pana la foarte evident. Cel mai frecvent ea se instaleaza la pubertate, la varsta adulta fiind prezenta la 30-40% din populatia masculina. Cea mai frecventa cauza a ginecomastiei este hormonala. De asemenea, s-a observat o legatura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante), consumul de alcool, droguri si obezitate.
Clasificarea ginecomastiei
Gradul 1 – exces moderat de grasime sau tesut mamar fara exces tegumentar.
Gradul 2 – exces mare de grasime sau tesut mamar cu sau fara exces tegumentar.
Gradul 3 – exces exagerat de mare de grasime sau tesut mamar cu exces marcat de piele.
Pacientii care au gradul 2 si 3 le este necesara interventia chirurgicala pentru corectia si micsorarea glandei mamare.
Indicatii preoperatorii
Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare, alergii la medicamente.
Nu mancati si nu beti nimic minim cu 8 ore inaintea operatiei.
Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea.
Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.
Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.
Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.
In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.
Indepartarea parului de la nivelul toracelui anterior cu cateva zile inainte.
Ce pacienti (barbati) pot beneficia
Se poate opera la orice varsta dar numai dupa ce se va efectua obligatoriu urmatoarele investigatii: teste sanguine inclusiv probe hepatice, dozare hormonala, teste urinare, consult endocrinologic, consult cardiologic, Rx pulmonary, mamografia care va arata daca predomina tesutul gras sau tesutul glandular. Barbatii obezi nu trebuie operati decat daca reusesc sa mai scada din greutate prin dieta. De asemenea, operatia este contraindicata la alcoolici si la cei care consuma droguri. Exista doua metode de tratament chirurgical a ginecomastiei care se aleg in functie de gradul de afectare a glandei mamare.
Procedee chirurgicale
Se face sub anestezie generala sau anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala. Daca excesul de tesut glandular este cauza primara a maririi sanilor, se va face o incizie pe marginea inferioara a areolei mamare dupa care se va exciza in bloc tesutul glandular, piesa fiind trimisa pentru examen histopatologic. Se va lasa un tub de dren pentru prevenirea hematoamelor si seroamelor. Lipoaspiratia – se adreseaza pacientilor cu gradul 1 si 2. Metoda se bazeaza pe aspiratia tesutului grasos cu ajutorul unei canule speciala, procedura asemanatoare lipoaspiratiei. Conditia principala pentru reusita acestei operatii este un tegument tonic, care se poate retracta dupa inlaturarea excesului glandulo-adipos.
Mamoreductia se efectueaza la pacientii cu gradul 3, fiind un procedeu chirurgical de inlaturare a excesului glandular si tegumentar cu remodelarea sanului. In cazurile moderate se va practica mamoreductia printr-o incizie periareolara ce excizeaza excesul glandulo-adipos, iar excesul tegumentar se excizeaza circular tot in jurul areolei. Cicatricea va fi numai in jurul areolei printr-o sutura in bursa tegumentul restant cu modelarea glandei.
In cazul exceselor foarte mari se va efectua o alta metoda de mamoreductie care presupune si o cicatrice verticala care pleaca din partea inferioara a cicatricii periareolare. Uneori ambele procedee sunt efectuate simultan.
Riscurile operatiei
Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Riscurile trebuie discutate amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist inainte de operatie. In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii, hematoame si cicatrice inestetice.
Recuperarea postoperatorie
Dupa interventia chirurgicala veti ramane sub supravegherea medicala 24 de ore in clinica. Firele se extrag in cazul lipoaspiratiilor la cca 6-8 zile postoperator, iar in cazul mamoreductiilor la 12-14 zile, veti evita temperaturile neadecvate, traumatismele, efortul fizic. Dupa operatie trebuie sa purtati o bustiera compresiva timp de 4-6 saptamani. Se recomanda evitarea loviturilor in zona operata si, in general, va dura aproximativ 1 luna pana va veti putea relua activitatile obisnuite. Cicatricile se pot lati sau hipertrofia, fapt care tine strict de predispozitia individuala, si pot fi influentate intr-o oarecare masura de tratamente locale cu creme pe baza de silicon.
Concluzii
Operatia de corectie a ginecomastiei poate imbunatati infatisarea si increderea in dumneavoastra. In mod cert, preocuparea aspectului fizic si corectarea unor defecte nu face parte numai din grijile sexului sensibil si barbatii trebuie sa aiba aceleasi tendinte catre perfectiune. Rezultatele procedurii sunt semnificative si permanente.
Daca asteptarile sunt realiste, sunt sanse sa fiti satisfacut de noua infatisare. Sani crescuti la barbati, va face sa va simtiti neatractiv si va veti pierde increderea in sine . Fiecare barbat stie ca cel mai bun mod de a atrage o femeie este “de a fi increzator”.