top of page

Blefaroplastie

Blefaroplastia implica imbunatatirea aspectului din jurul ochilor, redand privirii un aspect mai tanar si mai vioi. Chiar si dupa un somn profund, este greu sa te simti in largul tau cand vei vedea ochii umflati si privirea de fata obosita. Pielea cazuta peste ochi si pungile de grasime de sub ochi, te fac sa arati mai trist si de varsta mai inaintata decat cea din realitate. 

 

Ce este blefaroplastia?

Chirurgia pleoapelor este indicata pentru indepartarea pielii in plus de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare, a pungilor de grasime si pentru schimbarea aspectului de ochi umflati. Acest exces de piele si grasime duce la scaderea campului vizual, la aparitia de riduri si pungi de grasime ce da fizionomiei un aspect obosit. De asemenea, ea poate fi asociata cu liftingul facial. Astfel, blefaroplastia este o metoda de reintinerire faciala.

 

Ce pacienti pot beneficia de blefaroplastie?

De regula operatia se face la pacienti peste 35-40 de ani dar bineinteles, daca este cazul, se face si mai devreme. Operatia este contraindicata in hipertiroidie, boli cardiovasculare, hipertensiune severa, diabet zaharat necontrolabil si in afectiuni oftalmologice precum (dezlipirea de retina, glaucomul sau sindromul ochiului uscat). 

 

Riscurile operatiei

Nu exista operatie care sa nu implice un risc, dar cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. Exista diferente foarte mari intre pacienti in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet previzibil.

Ca si complicatii minore, poate aparea vederea dubla sau in ceata timp de cateva zile dupa operatie. Daca s-a indepartat mai mult tegument decat este necesar, poate aparea “ectropion”, o retractie a pleoapelor inferioare care impiedica inchiderea ochiului. Inainte de operatie ar trebui consultat un oftalmolog care sa va verifice vederea si secretia de lacrimi.

 

Tipuri de blefaroplastie

a) Blefaroplastia superioara

Consta in indepartarea excesului de piele si grasime de la nivelul pleoapei superioare. Excesul de piele formeaza un fald care acopera tarsul, uneori poate chiar sa impiedice vederea. Pungile de grasime sunt vizibile in coltul ochiului superior si central. Operatia se face in majoritatea cazurilor sub anestezie locala si uneori sub anestezie generala ,daca este necesar. Cicatricile care se formeaza sunt extrem de fine, devenind aproape invizibile in 6-8 saptamani postoperator.

b) Blefaroplastia inferioara

Indeparteaza excesul de piele si pungile de grasime de dedesubtul ochiului, dand un aspect mai tanar si mai odihnit fetei. Prin aceasta procedura se poate, de asemenea, rearanja grasimea de sub ochi, ceea ce face sa dispara asa numitele cearcane (ochii umflati). Blefaroplastia inferioara se poate asocia cu cantopexie laterala, adica corectarea laxitatii muschilor, frecvent intalnita odata cu inaintarea in varsta. Incizia se realizeaza imediat sub gene la 1-2 mm, ceea ce o face sa devina invizibila dupa operatie.

c) Blefaroplastia inferioara transconjunctivala (fara incizie pe piele)

Este indicata doar la persoanele tinere la care pielea nu este in exces. Se poate indeparta doar grasimea prin incizii la nivelul conjunctivei.

 

Indicatii preoperatorii

  • este foarte importanta micsorarea numarului de tigari sau chiar renuntarea la fumat cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat dupa minimum 2 saptamani dupa operatie;

  • evitati cu cel putin 10-14 zile inainte de operatie aspirina, ibuprofenul si vitamina E,

  • nu mancati si nu beti nimic cu aproximativ 8 ore inainte de operatie;

  • la femei, de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;

  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet zaharat, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);

  • trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;

  • evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea faciala;

  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;

  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

  • inainte de operatie se recomanda sa indepartati: fardurile de pe fata, genele false, lentilele de contact si bijuteriile.

 

Interventia chirurgicala

Blefaroplastia se efectueaza sub anestezie locala sau anestezie generala si dureaza intre 1 si 2 ore, in functie de complexitatea procedurii, de regula sub anestezie locala combinata cu o anestezie intravenoasa usoara. Veti fi treaz dar insensibil la durere. Inciziile se fac la nivelul santului palpebral superior si imediat sub gene la pleoapele inferioare. Se separa tegumentul de muschiul subiacent, dupa care se indeparteaza pungile de grasime atat de la nivelul pleoapelor inferioare cat si a celor superioare. In final se excizeaza surplusul tegumentar si se face sutura.

Daca la nivelul pleoapelor inferioare exista numai pungi de grasime fara surplus tegumentar, se poate face o blefaroplastie transconjunctivala cu incizie in interiorul pleoapelor.

 

Spitalizarea postoperatorie

Dupa operatia de blefaroplastie este necesara o spitalizare de 1 zi pentru a ramane sub supravegherea personalului medical, perioada in care se administreaza antibiotice, profilactic si se aplica tratament local si pungi cu gheata la persoanele operate cu anestezie generala. La opertia cu anestezie locala este suficient o supravegere postoperatorie de 2-3 ore, si continuarea tratamentului si indicatiilor recomandate urmate la domiciliu.

 

Efectele postoperatorii imediate

Efectele imediate in mod normal dispar de la sine si nu reprezinta complicatii. Pacientul insa trebuie sa le cunoasca pentru a sti la ce sa se astepte.

  • durerea este mai mult un disconfort si nu o durere propriu-zisa; analgezicele o pot diminua;

  • edemul si echimozele pot fi diminuate prin mentinerea capului la 45 grade in primele zile dupa operatie si prin aplicarea locala cu gheata pe pleoape. Pe incizii se pot aplica diferite crème cu antibiotice la indicatia chirurgului care sa mentina cicatricile hidratate si sa impiedice aparitia infectiei. Sunt indicate picaturi pentru a preveni uscarea ochilor.

  • cicatricile bine efectuate vor deveni imperceptibile ochiului amator dupa 8-10 saptamani de la operatie.

 

Recuperarea postoperatorie

* Firele se scot dupa 6-8 zile, acest lucru fiind rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia, in caz ca nu poate sa ajunga la medicul curant… Majoritatea pacientilor pot reveni la locul de munca in aproximativ 10-14 zile.

* Dupa operatie, pleoapele vor fi umflate si vor aparea echimoze de culoare albastru-violaceu. Ochii pot lacrima mai mult sau, dimpotriva, pot fi uscati. Pot, de asemenea, fi foarte sensibili la lumina. In prima saptamana dupa operatia este bine a se evita activitatile care duc la uscarea ochilor asa ca: cititul, televizorul, calculatorul, utilizarea lentilelor de contact.

* Timp de 2-3 saptamani trebuie evitate activitatile solicitante, care pot ridica tensiunea arteriala, fapt ce ar favoriza unele sangerari. Deoarece in primele luni persista o usoara sensibilitate la soare si vant, se recomanda purtarea ochelarilor de protectie.

Cicatricele pot ramane uneori cu o nuanta usor roz pana la 4-6 luni dar, in final devenind o linie alba foarte subtire.

* Pacientii sunt speriati de obicei de aspectul imediat postoperator din cauza vanatailor si edemului. Trebuie tinut minte ca acestea intotdeauna dispar si sunt absolut normale.

* Inciziile trebuiesc mentinute curate prin tualeta locala , dupa care se aplica crema cu antibiotic zilnic timp de o saptamana.

* Este posibil ca ochii sa nu se inchida complet in primele 3 saptamani dupa operatie. In aceste cazuri este bine a se utiliza picaturi sau lacrimi artificiale.

* Spalatul pe par se poate efectua dupa 2-3 zile la coafor s-au ajutat/a de cineva.

* Fardul si purtarea lentilelor de contact poate fi aplicat dupa aproximativ 10 zile.

* Evitarea traumatismelor si scarpinatul la pleoape minim 2 saptamani.

 

Complicatii posibile

Operatia de blefaroplastie implica anumite riscuri si complicatii care pot fi prevenite ca orice alta interventie chirurgicala:

  • aparitia hematonului, acumularea de sange sub piele; este evitat printr-o hemostaza foarte atenta;

  • infectii postoperatorii;

  • cicatrici inestetice;

  • ectropionul este datorat de obicei unei indepartari exagerate a pielii, atat la nivelul pleoapei superioare, dar mai ales la nivelul celei inferioare; necesita atentie si marcaje preoperatorii foarte atente, ca si efectuarea cantopexiei la persoanele cu risc;

  • uscarea ochilor sau lacrimi in exces;

  • mici asimetrii intre cei doi ochi si uneori puncte albe care pot sa apara pe traiectul inciziilor, ce dispar spontan sau pot fi tratate de catre chirurgul estetician prin manevre minime foarte fine.

 

Concluzii

Rezultatele pozitive ale blefaroplastiei se mentin ani de zile, imbunatatind foarte mult aspectul estetic al pacientului, precum si confortul psihic.

bottom of page