top of page

Abdominoplastie

Abdominoplastia reprezinta solutia chirurgicala utila pentru a obtine un abdomen plat si ferm. Prin abdominoplastie, se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul regiunii abdominale. Concomitent se poate intari peretele muscular al abdomenului, si se poate accentua linia taliei. Prin urmare, termenul de abdominoplastie, traduce o interventie chirurgicala complexa, si personalizata, prin care se obtine indepartarea excesului tegumentar si adipos (dispus uneori sub forma de “sort abdominal”), si corectia reliefului abdominal, intarirea peretelui muscular si accentuarea taliei.

Desi este o interventie chirurgicala cosmetica, adresata in principal persoanelor ce doresc o imbunatatire a aspectului regiunii abdominale, ea poate devenii o interventie de necesitate pentru persoanele cu sort abdominal voluminos sau defecte ale peretelui abdominal. 


Ce pacienti pot beneficia?

Abdominoplastia se adreseaza in egala masura, atat femeilor cat si barbatilor care prezinta surplus tegumentar si adipos la nivelul regiunii abdominale, care nu se poate indeparta prin dieta sau exercitii.

Operatia este utila si femeilor care datorita sarcinilor, raman cu un exces tegumentar important la nivelul abdomenului, concretizat prin multiple falduri de piele atat deasupra ombilicului, cat si sub nivelul acestuia, sau care au muschii abdominali mult departati, cu stergerea reliefului abdominal si disparitia taliei. Concomitent se pot indeparta si vergeturile localizate sub nivelul ombilicului.

Abdominoplastia reprezinta solutia ideala pentru persoanele care au slabit multe kilograme, ramanand cu un surplus tegumentar important la nivelul regiunii abdominale, dispus sub forma de “sort abdominal”. In aceeasi etapa se poate face si lipoaspiratie la nivelul regiunii abdominale si flancuri daca este necesar.

Aceasta operatie nu este indicata femeilor care planuiesc o sarcina in viitor. Dupa aceasta interventie nu sunt indicate pierderi ponderale importante, prin urmare daca planuiti sa mai scapati de cateva kilograme, acest lucru trebuie facut inainte de operatie.


Indicatii preoperatorii pentru abdominoplastie

  • Trebuie sa ii spuneti medicului despre alte boli suferite, despre interventii anterioare , alergii la medicamente. Inainte de operatie medicul va recomanda analizele uzuale, consult cardiologic, ecografie abdominala si Rx pulmonar.

  • Nu mancati si nu beti nimic minim cu 12 ore inaintea operatiei si cu 2 zile inainte tineti un regim mai usor.

  • Este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, precum ibuprofenul si vitamina E cu 2 saptamani inainte de operatie.

  • De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale, de aceea atunci cand programati operatia trebuie sa tineti cont si de acest aspect.

  • Nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea.

  • Trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale precum: hipotensiune sau hipertensiune arteriala, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente.

  • Trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact.

  • Daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va reapucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie.

  • Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie.

  • In cazul in care veti raci sau veti face o infectie de orice fel, operatia trebuie obligatoriu amanata pana dupa vindecarea completa.


Interventia chirurgicala si recuperarea postoperatorie

Interventia dureaza aproximativ 3-5 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata 48-72 de ore in clinica pentru supraveghere medicala. Rezectia tesutului adipos si a tegumentului abdominal in exces, presupune aparitia unor cicatrici la nivelul abdomenului. De regula forma si dimensiunile acestora sunt impuse de cantitatea de surplus tegumentar. Localizarea cicatricilor se face astfel incat acestea sa fie complet mascate de lenjeria intima. Interventia de abdominoplastie este completata cu lipoaspiratie sau cura herniilor de orice tip (folosin plasa doar de calitate superioara) daca este necesar in aceeasi etapa operatorie.

Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren care de regula se mentin primele 24-48 ore. Discomfortul postoperator este moderat. In primele 24-48 de ore dupa operatie, pot sa apara dureri moderate la locul inciziilor, care insa se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Deasemenea pot sa apara echimoze si un discret edem al peretelui abdominal, care insa dispar rapid, la cateva zile dupa operatie. Vindecarea completa necesita 10-14 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. In aceasta perioada sunt contraindicate eforturi fizice de orice fel, precum si practicarea oricarui sport de performanta. Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei burtiere elastice.


Posibile complicatii postoperatorii

Abdominoplastia este o interventie complexa si de durata. Ca orice alta interventie chirurgicala, aceasta presupune o serie de riscuri, direct proportionale cu varsta si starea de sanatate a fiecarui pacient. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare in parte, printr-un control preoperator riguros. Printre complicatiile locale ce pot sa apara dupa abdominoplastie, se enumera hematomul, seromul, infectia, sau dehiscenta plagii.


Concluzii

Trecerea anilor isi pune amprenta asupra fiecarei parti a corpului nostru. In special dupa nastere, abdomenul la femei lasa un exces de piele flasca care are de suferit de pe urma inaintarii in varsta, isi pierde tonicitatea si elasticitatea cu care ne-am obisnuit. Abdominoplastia reprezinta in egala masura o operatie estetica, dar si una de necesitate. Prin aceasta interventie, se imbunatateste vizibil relieful si fermitatea abdomenului, fiind solutia pentru o talie placuta!

bottom of page